Loši krediti teški 697 miliona maraka

Bez autora
Jun 01 2015

Obim nekvalitetnih kredita u RS smanjen je u prvom ovogodišnjem kvartalu, ali je učešće zajmova čija otplata znatno kasni u ukupnim plasmanima banaka i dalje veliko i zahtijeva konstantno praćenje, kazali su u Agenciji za bankarstvo RS. Vrijednost nekvalitetnih kredita u prvom kvartalu ove godine iznosila je 697,4 miliona maraka, što je za 11 odsto manje u odnosu na isti period lani. Prema preliminarnim podacima Agencije za bankarstvo, smanjenju je doprinio znatan pad vrijednosti nekvalitetnih kredita pravnih lica, kod kojih je konstantno ovaj problem mnogo izraženiji nego kod stanovništva. Loši zajmovi registrovani kod pravnih lica na kraju prva tri mjeseca iznosili su 463,3 miliona KM i smanjeni su za 17 odsto na godišnjem nivou. S druge strane stanovništvo je blago popustilo u plaćanju rata, pa je obim nekvalitetnih kredita porastao za dva odsto na 234,1 milion KM.

Loši krediti teški 697 miliona marakaObim nekvalitetnih kredita u RS smanjen je u prvom ovogodišnjem kvartalu, ali je učešće zajmova čija otplata znatno kasni u ukupnim plasmanima banaka i dalje veliko i zahtijeva konstantno praćenje, kazali su u Agenciji za bankarstvo RS.

Vrijednost nekvalitetnih kredita u prvom kvartalu ove godine iznosila je 697,4 miliona maraka, što je za 11 odsto manje u odnosu na isti period lani.

Prema preliminarnim podacima Agencije za bankarstvo, smanjenju je doprinio znatan pad vrijednosti nekvalitetnih kredita pravnih lica, kod kojih je konstantno ovaj problem mnogo izraženiji nego kod stanovništva. Loši zajmovi registrovani kod pravnih lica na kraju prva tri mjeseca iznosili su 463,3 miliona KM i smanjeni su za 17 odsto na godišnjem nivou. S druge strane stanovništvo je blago popustilo u plaćanju rata, pa je obim nekvalitetnih kredita porastao za dva odsto na 234,1 milion KM.

- Učešće nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima na kraju prvog kvartala ove godine bilo je 14,38 odsto. Iako je zabilježen pad vrijednosti nekvalitetnih kredita, njihovo učešće u ukupnom kreditnom portfoliju je na relativno visokom nivou, kao i učešće dospjelih kredita u ukupnim kreditima, zbog čega zahtijevaju kontinuirano praćenje - kazali su u Agenciji za bankarstvo RS.

Dospjela potraživanja banaka u RS na kraju prvog kvartala iznosila su 469 miliona KM i čine 9,7 odsto ukupnih kredita.

Član Upravnog odbora Udruženja banaka BiH i direktor NLB Razvojne banke Banjaluka Radovan Bajić kaže da je učešće nekvalitetnih kredita u ukupnim zajmovima u RS izuzetno veliko.

- Svaki dvocifren udio loših kredita u ukupnim zajmovima je izuzetno veliki. Veliko je čak i učešće od devet odsto, a da ne govorimo o 14,38 odsto koliko iznosi u RS - kazao je Bajić.

Govoreći o blagom smanjenju nekvalitetnih kredita u prvom kvartalu, Bajić je rekao da za to postoje dva razloga - opreznije postupanje pri odobravanju kredita i različita metodologija banaka.

- Nakon mjera koje je Agencija za bankarstvo donijela i poslije krize koja nas je zadesila, banke su vjerovatno ozbiljnije pristupile procjeni rizika i odobravanju plasmana, tako da novi krediti nisu tako rizični kao oni iz proteklog perioda. Smanjenje loših kredita vjerovatno je i posljedica različite ocjene banaka šta se ubraja u nekvalitetne kredite. Nemoguće je na isti način u svim bankama klasifikovati kredit u nekvalitetan ili kvalitetan - kaže Bajić i dodaje da je zabrinjavajući rast nekvalitetnih kredita fizičkih lica, koji bi mogao biti posljedica prošlogodišnjih poplava i velike štete koju je pretrpjelo stanovništvo.

Dobit

Prema podacima Agencije za bankarstvo, svih devet banaka u RS ostvarilo je u prvom kvartalu ove godine dobit, koja je, u odnosu na isti period lani, uduplana na 21,2 miliona maraka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik